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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  18/11/2021
Actualizado :  14/01/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  CANOZZI, M.E.A.; BORGES, J.A.R.; BARCELLOS, J.O.J.
Afiliación :  MARÍA EUGENIA ANDRIGHETTO CANOZZI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOÃO AUGUSTO ROSSI BORGES, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, Mato Grosso do Sul, Brazil.; JÚLIO OTÁVIO JARDIM BARCELLOS, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil.
Título :  Which factors can influence the perception of pain by veterinarians and animal scientists from Brazil?
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Journal of Veterinary Behavior, Volume 47, January 2022, Pages 59-69. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jveb.2021.10.003
DOI :  10.1016/j.jveb.2021.10.003
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history:Received 29 December 2020/Revised 29 June 2021/Accepted 2 October 2021/Available online 8 October 2021. Supplementary material associated with this article can be found, in the online version, at doi:10.1016/j.jveb.2021.10.003.
Contenido :  Abstract: Society and animal professionals are increasingly concerned about the pain management during routine husbandry procedures in farm animals. In this paper, we aim to identify the factors that affect Brazilian veterinarians? and animal scientists? perceptions about the level of pain cattle experience during castration and horn removal. An online survey was conducted with these professionals, resulting in a sample size of 147 participants. Data were analyzed by descriptive statistics, Chi-squares tests, Fisher exact tests, and Mann-Whitney U tests. The results of descriptive statistics showed that the most frequently, the most and the least painful technique quoted, for castration, was scalpel, burdizzo, and immunocastration, respectively; and for horn removal, hot iron (for newborn and suckled calves) and saw/wires (for adult cattle), knife, and caustic paste, respectively. Women assessed cattle pain higher than men professionals for castration in newborn calves. Higher mean scores for the pain perception were associated to painful indicators: heart and/or respiration rate during castration in newborn and suckled calves; and defensive movements during horn removal in adult cattle. Those respondents who were more likely to perceived high level of pain also scored higher pain for (i) newborn calves when toxic agent or immunocastration were used to castrate; (ii) suckled calves dehorned/disbudded with chemical methods or dehorners; and (iii) all cattle ages when surgical... Presentar Todo
Palabras claves :  Animal welfare; Attitudes; Beef; Dairy; Husbandry practices; Questionnaire.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103466 - 1PXIAP - DDJournal of Veterinary Behavior/2022

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  28/09/2015
Actualizado :  21/02/2018
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  DE BARBIERI, I.; MONTOSSI, F.; BERRETTA, E.; RISSO, D.; CUADRO, R.; DIGHIERO, A.; URRESTARAZÚ, A.; NOLLA, M.; LUZARDO, S.; MEDEROS, A.; MARTINEZ, H.; ZAMIT, W.; LEVRATTO, J.; BENTANCURT, M.; GARÍN, M.; ZARZA, A.; PRESA, O.
Afiliación :  LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ELBIO JOAQUIN BERRETTA CARVALLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DIEGO FERNANDO RISSO RIET, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WASHINGTON ROBIN CUADRO LOPEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO DIGHIERO FASCIOLI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; A. URRESTARAZÚ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARTIN ANDRES NOLLA LAFRANCONI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; AMERICA ESTHER MEDEROS SILVEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HOMERO MARTINEZ FORMOSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WILFREDO SHAMIL ZAMIT DUARTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN CARLOS LEVRATTO CORTES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MAURO ANDRES BENTANCURT PONTTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; M. GARÍN, SUL (Secretariado Uruguayo de la Lana).; A. ZARZA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OROSILDO RODOLFO PRESA SEMPER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  XIX. Alternativas de manejo y alimentación para la producción de lanas finas y superfinas en la región de basalto.
Fecha de publicación :  2007
Fuente / Imprenta :  ln: MONTOSSI, F.; DE BARBIERI, I. (Eds). Proyecto Merino Fino del Uruguay: una visión con perspectiva histórica. Montevideo (Uruguay): INIA, 2007.
Páginas :  p.207-225
Serie :  (INIA Boletín de Divulgación ; 90)
ISBN :  978-9974-38-237-4
ISSN :  1510-7396
Idioma :  Español
Palabras claves :  LANAS FINAS; LANAS ULTRAFINAS.
Thesagro :  LANA; MERINO; MERINO FINO; PRODUCCION DE LANA.
Asunto categoría :  L10 Genética y mejoramiento animal
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/8725/1/Bd-90-p.-207-225.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100636 - 1INIPL - PPUY/INIA/BD/90bd90
TBO101717 - 1INIPL - PPUY/INIA/BD/90bd90
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